Taaluitwisselingsproject blijkt absoluut een schot in de roos

Nieuws

Sinds vorig seizoen loopt op de KVK Jeugdacademie een uitwisselingsproject waarbij onze jeugdspelers enkele dagen in een anderstalig gezin van een ploeggenoot kunnen vertoeven. Op die manier leren de spelers elkaar nog beter kennen terwijl ze actief hun Nederlands of Frans kunnen bijschaven. De KVK Jeugdacademie kijkt tevreden terug op de opstart van het project aangezien overduidelijk blijkt dat de uitwisseling talrijke voordelen biedt. Zo zorgt het project onder meer voor een betere verstandhouding tussen de spelers op en naast het veld.

Version francophone de cet article: http://goo.gl/3PtbTZ

De succesvolle start van het project heeft meerdere oorzaken. Davy Vandromme, verantwoordelijke van de onderbouw geeft duiding: “Dit project is belangrijk om de tweetaligheid (Nederlands/Frans) van onze spelers te stimuleren, maar de uitwisseling heeft ook een belangrijke sociale functie. Het project is ideaal om de samenhorigheid te verstreken en een speler wordt echt uit zijn comfortzone gehaald. Het vergt een bepaalde mate van zelfstandigheid om goed te functioneren in een ander gezin dat een vreemde taal spreekt. Ook met het oog op een succesvole integratie van anderstalige spelers is dit project uiterst nuttig.”

De jeugdspelers bepalen zelfstandig de invulling van het project.

Elke uitwisseling is op maat van de speler geboetseerd. De duur van het verblijf wordt bepaald in onderling overleg en ook de inhoud wordt zelfstandig bepaald. De duurtijd varieerde van 3 dagen tot een week. Het project werd zeker enthousiast onthaald door de jeugdspelers en hun ouders. Zo gaven de ouders van Cedric Masyn aan dat het uitwisselingsproject een absolute aanrader is omdat het goed is voor de totaalontwikkeling van de spelers. Ze werden bijgetreden door de ouders van Killian Bogaert: “De uitwisseling was een leerrijke ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is. Onze zoon sprak na afloop zelfs af en toe Frans tegen ons.” De Franstalige jeugdspeler Louca Golisano toonde zich tevreden aangezien een bezoek aan het Nederlandstalige Stripmuseum op het programma stond tijdens zijn uitwisseling. “Voor ons was het een positieve en verrijkende belevenis, zowel op taal- als op mensenlijk vlak” zo besloten de ouders van Louis Dumeunier.

Gelet op het succes van het project, zal de uitwisseling ook in het nieuwe seizoen enthousiast worden voortgezet. Daarnaast worden ook tal van initiatieven genomen om tweetaligheid te stimuleren, zoals bijvoorbeeld door taalspelletjes te integreren in het voetbalhuiswerk.

Bij Harry en Cedric stond er onder meer avontuur op het programma!

De uitwisseling zorgt ook voor een betere verstandhouding op het veld.